top of page

Causes de la desmotivació esportivaPer a començar, és important entendre que no passa res per perdre la motivació. És un procés totalment normal pel qual tothom ha passat en algun moment. Però encara que pugui semblar que és la fi del món, és un procés passatger que passarà i tornaràs a recuperar la motivació i les ganes d'entrenar abans que t'adonis. La clau està a entendre el perquè d'aquesta desmotivació.

Hi ha moltes raons per les quals la gent deixa de fer exercici. Els motius més comuns solen ser la falta de temps o diners, la pèrdua d'interès i la falta de suport social.

Alguns d'aquests motius poden ser reals o “falses percepcions”. Per exemple, un motiu real seria que no tens diners per a pagar la mensualitat del gimnàs, i un motiu “imaginari” seria pensar que tens menys temps del que realment tens, ja sigui per una mala organització del teu temps o per ordre de prioritats.


Una manera de combatre la desmotivació podria ser fer un esforç i anar al gimnàs encara que no tinguis ganes o fer alguna activitat que et motivi per a anar, com comprar una samarreta nova per a entrenar o provar un nou sabor dels teus batuts de proteïnes post-entrenament.

Si això no funciona i segueixes desmotivat, pot ser que hagis de revisar el teu programa d'entrenament i veure si realment està funcionant bé, ja que un altre dels motius principals de la desmotivació és la falta de progressos.

És totalment normal que els progressos siguin una mica més lents passat el període de principiant en el qual els guanys musculars i de força són molt majors, però això pot desmotivar a algunes persones per a continuar entrenant.

També pot ocórrer tot el contrari. Per exemple, hi ha vegades que després d'aconseguir un objectiu important en el gimnàs no se sap molt bé com procedir o quin ha de ser el següent objectiu. El millor en aquests casos és estar ben preparats, amb objectius a curt, mitjà i llarg termini.


Mantenir el mateix entrenament durant molt de temps també pot ser un motiu de desmotivació. Encara que els teus entrenaments siguin intensos i productius, fer els mateixos exercicis setmana rere setmana pot ser molt monòton i avorrit, per això és recomanable provar exercicis nous de tant en tant per a injectar una mica de varietat a la teva rutina d'entrenament.

Els compromisos del dia a dia també poden frustrar les ganes d'anar al gimnàs. La família, els amics, el treball i, en resum, la vida, pot ocupar gran part de la nostra agenda. Hi ha vegades que, després d'un dia molt atrafegat i estressant, l'últim que ve de gust és anar al gimnàs. És comprensible, però fer un esforç per a anar al gimnàs pot ajudar-te a mantenir la motivació alta i a sentir-te molt millor.

Finalment, no cal subestimar el suport d'amics i familiars. Els ànims del teu cercle de persones més pròxim poden ser un dels millors al·licients per a evitar la desmotivació. 

 

És normal perdre la motivació per a anar al gimnàs?

Perdre la motivació és completament normal, sobretot quan es tracta del fitness. Tothom sofreix alts i baixos en la vida, i el mateix ocorre amb l'exercici. Així que no et desanimis si tens una baixada i et perds una o dues sessions d'entrenament, ja que faltar un o dos dies al gimnàs no afectarà el teu progrés general.

Ara bé, si et sents desmotivat, fes un pas enrere i pensa quin pot ser el motiu. Després d'analitzar la situació amb perspectiva, podràs prendre una decisió ferma sobre quin és la millor manera de recuperar la motivació.

Pot ser que necessitis fer alguns canvis en el teu estil de vida, canviar la teva rutina d'exercicis o replantejar-te els teus objectius. Aquests períodes de reflexió són una oportunitat molt valuosa per a fer balanç i fer els canvis necessaris. 


Consells per a mantenir la motivació alta


1.   Prepara els teus menjars el dia d'abans

Potser has tingut un mal dia, et sents cansat i és hora punta, per la qual cosa en el gimnàs hi haurà més gent que en un centre comercial el primer dia de rebaixes.

Abans de tombar-te en el sofà amb una manta, el comandament de la tele i una enorme i greixosa bossa de patates, espera i recapacita.

Si no vols perdre la motivació davant una situació així, prepara els teus menjars i la teva bossa del gimnàs el dia d'abans; així no hauràs de quedar-te massa temps a casa amb el perill que això comporta.

Prepara els teus menjars en còmodes tuppers, els teus suplements pre i post-entrenament, i el més important, la bossa del gimnàs per a no entretenir-te per casa mentre busques tot el que necessites per a entrenar.


2.   Recorre a la motivació visual

Tots tenim alguna foto guardada en el telèfon intel·ligent del nostre model fitness favorit, a la qual recorrem en els moments d'autoestima més baixa per a recuperar la motivació.

Amb això em refereixo al fet que tots recorrem a l'estimulació visual per a recuperar la motivació quan sentim que l'hem perdut, ja sigui mitjançant una foto, un vídeo motivacional o una conferència d'algun Premi Nobel.


3. Prepara la teva millor Playlist

Tret que el fil musical del teu gimnàs sigui del teu gust i et serveixi per a pujar la motivació (alguna cosa que dubto força), preocupa't de preparar una bona i potent playlist en el teu mòbil per a fer que els teus entrenaments siguin molt més entretinguts i productius.


4. Porta un control dels teus progressos

Quan comences a comptar els dies que falten per a un esdeveniment important, pot arribar a ser una cosa realment desesperant. Per exemple: encara queden sis setmanes per a anar-me'n de viatge a Eivissa amb els amics? No vegis això com una cosa negativa, sinó com que encara queden sis setmanes per a preparar-te física i emocionalment.

Només porto dues setmanes amb la nova dieta? No ho vegis com que portes poc temps, sinó com que ja has aguantat dues setmanes menjant saludable i estàs més prop dels teus objectius.

Portar un control dels teus progressos és una molt bona manera de mantenir la motivació i continuar avançant cap als teus objectius. Pots preparar-te un diari amb els teus progressos en el teu telèfon intel·ligent, o simplement anotar les teves marques en una llibreta. Sigui on sigui, però fes-ho.

Sigues raonable amb els teus objectius: no és el mateix proposar-te el repte de seguir una dieta de definició durant 12-16 setmanes, que proposar-te el repte d'estar a dieta de manera indefinida fins que aconsegueixis el teu objectiu. Els objectius a curt/mitjà termini són molt més fàcils d'aconseguir i et mantindran molt més motivat.


5. No facis paranys entrenant

Si has perdut el compte mentre estaves fent una sèrie d'esquats perquè t'has distret amb algun estímul visual més interessant, no facis el comptatge a l'alta. És millor que facis una repetició més en lloc de no acabar la sèrie.


6. Confia més en les fotos que en la bàscula

Si la bàscula no marca el pes que t'esperaves, no et preocupis, però sobretot, no t'atabalis. Pot ser per molts factors, com per exemple que la dieta no sigui l'adequada per a tu, una inesperada retenció de líquids, o per la fartanera del sopar d'anit...

En resum, són moltes les raons per les quals no estàs perdent pes al ritme que esperaves. Per això, per què amargar-te el dia a primera hora del matí pujant-te a la bàscula?

En lloc d'això, prova de portar un seguiment de la teva transformació mitjançant les ja mítiques selfies. Elles mai menteixen i mai et fallaran. A més, t'ajudarà a motivar-te per a anar al gimnàs amb més ganes.

 

7. Sense pressa, però sense pausa

Voler aconseguir resultats ràpids quan acabes de començar un nou projecte (dieta, entrenament, estil de vida) és un dels errors principals que condueixen al més absolut fracàs.

Necessites crear unes bases sòlides que suportin tota la càrrega que hauràs de suportar en un futur pròxim, i això només s'aconsegueix mitjançant la paciència i la constància. D'aquesta manera, el viatge serà molt més entretingut i plaent, i no abandonaràs passades 2-3 setmanes per falta de motivació.

Comença a poc a poc i ves progressant de manera que et permeti gaudir de cada dia, i sobretot, pensa que entrenar un dia a la setmana és millor que no entrenar cap dia. Aquests són els petits detalls que marcaran la diferència i que et mantindran amb els nivells de motivació al 100%.


8. Cerca nous reptes

El teu millor amic t'ha convidat al seu aniversari i, com no podia ser menys, hi ha un enorme pastís de xocolata esperant-te amb els braços oberts, i saps que si no menges, encara que sigui un tros, el teu amic no et deixarà en pau.

En el treball, tens pizza carbonara gratis en la zona de vending i un bonic microones en el qual poder escalfar-la quan vulguis; i, per si no fos prou, se t'ha oblidat portar-te el teu menjar a la feina. Qualsevol pot tenir un contratemps que se surti de la rutina, però no per això cal tirar tot el treball a les escombraries i rendir-se.

Aquí és on entra en joc la motivació i la dedicació per a superar el contratemps i reposar-se a temps per a seguir amb la rutina com si res hagués passat. Fins i tot pots motivar-te pensant que has superat el contratemps amb un èxit aclaparador i, a més, has gaudit d'un deliciós i dolç tros de pastís de xocolata.

     

9. Evita les temptacions

Posem-nos en situació: la teva parella arriba a casa després d'un llarg i esgotador dia de treball i va directe a la cuina per a buscar les galetes de xocolata que tant li agraden, però el que no sap és que anit les vas tirar a les escombraries per a no caure en la temptació de menjar-te tot el paquet.

Has d'intentar evitar les temptacions en la mesura que sigui possible, però sempre sense perjudicar als altres. La millor opció és no comprar tot allò que et pugui fer caure en la temptació de saltar-te la dieta i arruïnar tot l'esforç que realitzes diàriament.

El cercle viciós d'estar motivat, perdre la motivació, tornar a recuperar-la, tornar a perdre-la, etc., és una cosa molt normal que ens passa a tots. No pensis que és un defecte de fàbrica i pren-te les coses amb més calma.

     

10. Constància

No ho oblidis, la motivació i la dedicació són dos aspectes que es complementen l'una a l'altra. Sigues constant i mai oblidis quin va ser el motiu pel qual vas començar aquest bonic viatge, però, sobretot, no oblidis el bé que et trobes ara i no et rendeixis mai.


Conclusió

Com diu la dita popular: “tot gran viatge comença amb un primer pas”. Per això, comença a posar en pràctica aquests senzills consells per a mantenir la motivació tan alta com puguis i no abandonar l'exercici.

El pitjor que pots fer és no fer res. Per tan que comença a poc a poc i veuràs com et sorprendràs quan d'aquí a uns mesos vegis el lluny que has arribat.

9 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page